loading

Régi, új, szokatlan

27máj

Szélturbinák helyett, felbukkant egy korábbi ötlet

A napokban terjedni kezdett az közösségi médiában egy évekkel korábban megalkotott koncepció, a new york-i Atelier DNA terve: egy olyan szélerőmű képe jelenik meg, mely messze eltér a szokásostól. Mellőzi a turbinákat.

  A „Windstalk” elnevezésű projektben a szél ugyanis több mint 1200 darab, 55 méter magas rezgőrudat mozgatna meg. A rudak tetején egy-egy piezoelektromos kerámialemez hasznosítaná a kinetikus energiát, hogy az a rudakban elhelyezett elektródákon keresztül eljusson a talpaknál lévő generátorokig, s így a mozgási energia elektromossá alakulna. Egyik nagy előnye, hogy a hagyományos szélturbinákkal szemben a számos rezgőrúd viszonylag kis területet foglal el, egymás mellet. További előnyei: egyrészt, forgó lapátok híján nem keletkezik mélyfrekvenciás zaj, másrészt pedig természetvédelmi szempontból, nem jelent veszély a madárvilágra.

  Bár a projekt még csak koncepcióként létezik, a stúdió készen áll arra, hogy ötletük bármikor valósággá váljon – eredetileg Masdar városa mellé szerették volna telepíteni a prototípust. Érdekesség, hogy éjjel a rudak mozgását a végpontokon elhelyezett LED-ek felvillanása jelezné, szinte a csillagos eget imitálva.

Forrás: windpowerengineering.com, képek: impressmagazin.hu

Posted in: Hírek Címkék: érdekesség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X