loading

Miért jó a „zöld tető”?

  • Kezdőlap
  • Blog
  • Miért jó a „zöld tető”?
22jún

Van rá öt jó válasz

Számtalan előnye van annak, ha valaki a zöld tető – más nevein öko tető, élő tető – építése mellett teszi le a voksát, főként egy nagyvárosi környezetben. Ezekből az előnyökből mi most az 5 legfontosabbat soroljuk fel:

1.Költségcsökkentő

Télen és nyáron is, remek szigetelést biztosít a hagyományos lapostetőkkel szemben, ezzel csökkenti az épület energiaigényét. Ezzel együtt sokat lefaraghat a fűtés és hűtés költségeiből is – pénztárcánk javára.

2.Szűri és elvezeti a vizet

A csapadék kapcsán sokszor jelent gondot egy-egy városvezetésnek a túlzott mennyiségű víz. A zöld tetők alapvető tartozéka a „hordozó” nevű eszköz, mely begyűjti az esővizet, s azt a tető öntözésére használja fel. Ráadásul a párolgásban gőzként távozó, egykori csapadékot a növényzet megszűri, hozzájárulva ezzel a körforgásba visszakerülő víz megtisztításához.

3.Csökkenti a városi hőt

Mivel a betonnal ellentétben nem sugározza vissza a napfényt és a meleget, ideális lehet olyan városi, illetve nagyvárosi környezetben, ahol kevés a lehetőség a parkok, nagyobb terek növényzettel való lefedésére.

4.Közösség összetartó

A zöld tető rendben tartása, az ottani kertészkedés olyan tevékenység, mely egész közösségeket teremt maga körül: a tető hollététől függően, társasházaktól a munkahelyeken át az iskolákig, sokféle csapat viselhet gondot egy-egy ilyen kert iránt. Manapság már az sem ritka, ha az éttermek fordulnak ehhez a megoldáshoz: a saját tetőn termelhetik meg fűszernövényeiket és zöldségeiket. Ezzel hozzájárulnak a környezetszennyezés és a klímaváltozás lassításához, nem utolsó sorban pedig önköltségeik csökkentéséhez.

5. Otthont ad

A zöld tető nem csupán az embereknek, hanem a vadon élő madaraknak, kisemlősöknek is otthont, menedéket adhat. Amennyiben már nemcsak a növényzet jelenti az élővilágot, onnantól a zöld tetőt már biodiverziumnak, más néven barna tetőnek nevezik egyedi, állatokat is bevonzó jellegzetességei miatt. Ezekben az esetekben a tetőt már cserjékkel és kisebb fákkal is beültetik, hogy minél nagyobb faunával rendelkezzen.

Forrás: zold-magazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X