loading

„Éjszakai napelem”

24jún

A jövőben forradalmi újítás törhet be a piacra

Nemzetközi kutatás zajlik annak érdekében, hogy a napenergia terén tovább erősödjön a hatékonyság és a technológiában rejlő, még ismeretlen lehetőségek kiaknázása. Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint egy régi elven alapuló, mégis új megközelítés a jövőben lehetővé fogja tenni az éjszakai alkalmazást is. Egy kutatócsoport – köztük az UNSW Sydney -i Fotovoltaikus és Megújuló Energia Mérnöki Iskola és az ARC Exciton Science Excellence Center kutatói – áttörést ért el az infravörös technológia terén, amely éjszaka működő napelemek kifejlesztéséhez vezethet.

Egy termoradiatív diódához hasonló eszközzel, a fizikából jól ismert termodinamikai törvények és megoldások mentén, sikerült a Föld által éjjel, az űr felé visszasugárzott hőenergiából elektromosságot előállítaniuk. Ez azt eredményezheti a jövőben, hogy a fotovoltaikus technológia nem csupán a nappali fényt, hanem az éjben kisugárzott hőt is hasznosítani tudja majd.

Az Exciton Sience vezető kutatója, Nicholas Ekins-Daukes szerint a kísérlet eredménye természetesen még nem hozott akkora hatékonyságot, amire a klasszikus napelemek képesek, de csapatával bizakodva tekint az eddigi eredményekre. „Még nem áll rendelkezésünkre az a csodaanyag, amely a hősugárzó diódát mindennapi valósággá tenné, de az elvi bizonyítékot tettük, és kíváncsian várjuk, mennyit tudunk javítani ezen az eredményen a következő években.” – nyilatkozta.

Forrás: euronews.com, weforum.org

Posted in: Hírek Címkék: innovációnapelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X