loading

Az 5 legszebb naperőmű

11júl

Amikor a megújuló energia elkápráztat

A napokban csapatunk találkozott egy cikkel, melyben a világ 11 legszebb naperőműve és napelem parkja kapott helyet. Bár leszívesebben megmutatnánk a felsorolásban szereplő összes helyszínt, kiválasztottuk közülük azt az 5-öt, ami kivívta minden munkatársunk elismerését is.

1. O’Mega 1

A provence-i Piolenc mellett található O’Mega 1 egy mesterséges tavon lebegő napelem park – vízpartról s madártávlatból szemlélve, egyaránt lenyűgöző látványt nyújt. 17 hektárnyi területet fed le, a 17MW-os kapacitás pedig közel 4733 háztartást képes ellátni. Európa legnagyobb úszó szolár parkja.

2. Nanping City Solar Farm – Fujian Provincia, Kína

A kínai napelem park mérnökei a tervezés során fontosnak tartották azt a gondolatmenetet, miszerint a napelemeket kell a természetes földrajzi adottságokhoz igazítani, nem pedig fordítva, ahogy azt hagyományosan gondolnánk. Ennek eredménye az a grandiózus látvány, mely az ide látogatók szeme elé tárul – s amely madártávlatból szemlélve még inkább azzá válik.

3. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park

Az óriási napelem parkok közt előkelő helyet foglal el a 77 km2 kiterjedésű, Dubai melletti létesítmény, melynek mérete a folyamatos fejlesztések miatt tovább növekszik a közeljövőben. A világ legnagyobb független energiatermelő (IPP) modellen alapuló park több fázisban készült és készül – jelenleg az 5. fázis második szakaszának építése zajlik. Tervek szerint, az évtized végére a termelési kapacitás eléri a 5000 MW-os termelést.

4. Burning Man Project (Nevada)

A nevadai Burning Man fesztivál egyik különleges projektje volt a „Naphegyek”: a magaslati vonulatokat idéző installáció körülbelül 30 magas, a vázszerkezete pedig 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült. Egy ilyen „hegygerinc”-en 182 napelem gondoskodott a napenergia hasznosításáról – a fesztivál négy naphegye közel 300 ezer kWh tiszta energiát képes előállítani. A tervezők bíznak abban, hogy hamarosan egyre nagyobb igény mutatkozik a megálmodott projektre, mely szinte bármilyen felszíni formához igazítható.

5. Parc del Fòrum

A barcelona-i, tengerhez közeli közpark kiemelkedő látványossága nemcsak hatalmas méretei és magassága, hanem más okból is építészeti remekműnek számít. Bizonyos távolságból nézve ugyanis olyan, mintha lebegne – köszönhetően a szinteltolásos technikának, s a „végtelen kék” háttérnek. A turisták egyik kedvelt célpontja, ráadásul minden alkalommal itt rendezik meg a nemzetközi hírnéven örvendő „Primavera Sound” fesztivált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X